prostewydatki.pl Rak Nie Jest Chorobą Miniboksy reklamowe

REKLAMA

 
?| branże A- B- C- D- E- F- G- H- I- J- K- L- M- N- O- P- R- S- T- U- V- W- X- Y- Z- Ż

Jeśli widzisz jakieś błędy, napisz: naursynowie@naursynowie.pl

Dieta w profilaktyce chorób serca

Epidemiologia chorób układu krążenia

Choroby układa krążenia stanowią jeden z ważniejszych problemów zdrowotnych współczesnego świata, dlatego też bardzo często określane są mianem pandemii XXI wieku. W największym stopniu dotyczą one europejskich krajów rozwiniętych, w tym także Polski. Choroby sercowo-naczyniowe są odpowiedzialne za 40% wszystkich przypadków hospitalizacji i aż 50% wszystkich zgonów w naszym kraju. I choć od początku lat dziewięćdziesiątych obserwuje się spadek umieralności z powodów sercowo-naczyniowych, to niestety współczynniki te są nadal większe w porównaniu do większości pozostałych krajów Unii Europejskiej.

Czynniki zwiększające ryzyko rozwoju chorób serca

Z medycznego punktu widzenia można wyróżnić szereg czynników zwiększających ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wśród najważniejszych z nich należy wymienić miażdżycę, która prowadzi do zwężenia światła naczyń krwionośnych oraz ich osłabienia, palenie tytoniu, siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej i w konsekwencji otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, cukrzycę oraz nieprawidłową dietę.

Znając czynniki predysponujące do rozwoju chorób układu krążenia można wprowadzić odpowiednie działania profilaktyczne, mające na celu zmniejszenie liczby przypadków zachorowan. Jak przekonują specjaliście z portalu dbamoserce.pl w pierwszej kolejności należy skupić się na tych czynnikach, które pacjent jest w stanie samodzielnie zmodyfikować, jak np. styl życia i właściwa dieta.

Dieta zdrowa dla serca

Jak można dowiedzieć się z serwisu http://dbamoserce.pl/zdrowe-serce-profilaktyka/ profilaktyka chorób serca w dużej mierze opiera się na odpowiedniej diecie. Dieta w chorobach serca ma przede wszystkim na celu utrzymanie odpowiedniego profilu lipidowego oraz prawidłowych wartości ciśnienia tętniczego krwi.

Zatem osoby narażone na choroby układu krążenia powinny ograniczyć spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone, które przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu całkowitego, jego frakcji LDL oraz trójglicerydów, których wysokie stężenia predysponują do rozwoju miażdżycy. Produkty bogate w tłuszcze nasycone, takie jak tłuste mięsa czy nabiał należy zamieniać na rzecz tych obfitujących w zdrowe tłuszcze nienasycone, a więc kwasy Omega 3, 6 i 9, które obecne są przede wszystkim w rybach, oliwie z oliwek, olejach roślinnych, takich jak lniany czy rzepakowy, orzechach włoskich, migdałach oraz ziarnach słonecznika.

Dieta zdrowa dla serca powinna być uboga w sól, gdyż nadmierna jej podaż prowadzi do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Należy pić dużo wody i spożywać błonnik pokarmowy, który zawarty jest przede wszystkim w owocach i warzywach. Oczywiście nie należy zapominać o fundamentalnym fakcie, iż dieta wzmacniająca serce musi być odpowiednio zbilansowana, czyli posiadać wszelkie niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy i minerały, tylko wówczas zapewni ona optymalne warunki dla utrzymania homeostazy organizmu. Więcej na ten temat można dowiedzieć się w serwisie http://dbamoserce.pl/jak-diety-odchudzajace-wplywaja-na-serce/.

Zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu chorób układu krążenia dużą rolę odgrywa właściwa i zbilansowana dieta. Zmiana stylu życia, w tym nawyków żywieniowych jest kluczowa dla zmniejszenia liczby zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego.
 

Artykuł dodał użytkownik: naursynowie.pl

FIRMY POWIĄZANE Z ARTYKUŁEM

Nie znaleziono firm powiązanych z tym artykułem.



Prace techniczne
Szanowni Państwo
Z powodu trwających prac technicznych możliwość logowania i rejestracji konta została chwilowo wstrzymana.
Bardzo przepraszamy za utrudnienia.