Tuż przy wyjściu ze stacji metra "Stokłosy" możemy przenieść się w czasie. Przekraczając próg "Szlacheckiej" wchodzimy nie tyle do restauracji, co do przestronnego dworskiego salonu. Stylizowane kredensy z urokliwą zastawą tworzą klimat rodzinnej tradycji. Nic, tylko zasiąść i biesiadować godzinami. A przynajmniej zjeść pyszny obiad w miłej atmosferze.
Restauracja "Szlachecka" serwuje przede wszystkim dania kuchni polskiej przygotowane ze świeżych i najlepszej jakości produktów zamawianych od sprawdzonych dostawców. O smaku w "Szlacheckiej" nie można zapomnieć. Wraca się tutaj, by cieszyć podniebienie typowo polskimi rarytasami, sporządzanymi według wyszukanych w starych księgach, przechowywanych pieczołowicie po prababkach, przepisów kuchni dworskiej i tradycyjnej.
Powrót polskiej kuchni do korzeni i ekologii
Wraz z nadejściem wiosny zaczynamy intensywnie dbać o swoją figurę i zdrowie. Chcemy być EKO i FIT. Ekologiczny styl życia coraz mocniej zakorzenia się w naszej świadomości. Staramy się dbać o środowisko, m.in. stosując recycling, przesiadając się z auta na rower, czy kupując BIO kosmetyki. Jednak aby zadbać o swoje zdrowie i otoczenie, musimy również postawić na odpowiednią dietę.
Jedną z restauracji, które postawiły na ekologiczne produkty oraz serwowanie pełnych fantazji dań eko, jest właśnie „Szlachecka”. Restauracja wraca do korzeni, a mając na uwadze, że natura nas żywi i leczy, ma nadzieję, że oferta dań ekologicznych zainspiruje amatorów ekologicznych produktów do poszukiwania wciąż nowych, naturalnych smaków.
W ekomenu „Szlacheckiej” można znaleźć smaki inspirowane tradycją ziemiańską i włościańską, z nowoczesną nutą. Dania przyrządzane są z surowców uprawianych, hodowanych i zbieranych na terenie Polski, wyrastających w czystej glebie, na świeżym powietrzu i pod opiekuńczym okiem gospodarza. Brak sztucznego nawożenia sprawia, że wszystkie uprawiane rośliny, warzywa i owoce są nieco mniejsze, mniej odporne na pogodę, produkcja dłużej trwa i jest mniej wydajna. Ale dzięki temu smak jest prawdziwy, produkt zawiera więcej witamin, minerałów i innych cennych składników.
W ekomenu „Szlacheckiej” znajdziemy pierogi przyrządzone w niekonwencjonalny sposób: z ekologicznej certyfikowanej mąki orkiszowej, z nadzieniem z kaszy gryczanej, twarogu i świeżej mięty, podane z rumianą cebulką, czy też przygotowane z ekologicznej certyfikowanej mąki razowej z nadzieniem z soczewicy i wędzonego boczku, polane masłem klarowanym.
Ekomenu również zaspokoi apetyty mięsnych smakoszy: m.in. tradycyjne zrazy wołowe z ekologicznej certyfikowanej wołowiny w sosie własnym, z ekologiczną kaszą gryczaną z suszoną śliwką i kapustą modrą, albo perliczka z gospodarstwa ekologicznego, faszerowana wątróbką i bakaliami, podawana z młodymi ziemniakami oprószonymi siekanym koperkiem i sosem z suszu leśnego.
W ciepłe, pogodne dni można usiąść w ogródku i skosztować jednego z ekologicznych chilijskich win. Winnice, z których pochodzą, otrzymały certyfikaty świadczące o stosowaniu praktyk mających na celu utrzymanie równowagi w przyrodzie. Co ciekawe, w restauracji można również kupić ekologiczne produkty do własnych kulinarnych eksperymentów: ziołowe i owocowe herbaty, kawy, miody, zioła, przyprawy, esencje do nalewek.
Kiełbasy i wędzonki z własnej wędzarni
Podczas spotkań okolicznościowych goście mogą delektować się wyrobami z wędzarni należącej do restauracji "Szlachecka". Jest ona drugą restauracją spółki Polskie Smaki. Pierwsza "Na Skrajnej" znajduje się w Ząbkach i właśnie tam wytwarzane są według tradycyjnych receptur i serwowane gościom szynki, kiełbasy i polędwice marynowane w ziołach ekologicznych z Podlasia.
Na specjalne życzenie szef kuchni może przygotować każde wyszukane danie, jak chociażby duszoną w warzywach łopatkę jagnięcą. Smak wyśmienitych potraw doskonale podkreśla kieliszek wybornego polskiego miodu pitnego serwowanego gratis do deseru. Nie trzeba przypominać, że był on dawnymi laty nieodłącznym elementem szlacheckiej uczty.
Dworska biesiada dla gości z zagranicy
Do "Szlacheckiej" warto również zaprosić gości z zagranicy, których chcemy uraczyć specjałami polskiej kuchni. Tutaj gwarantowany jest smak prawdziwego rosołu z domowym makaronem oraz tradycyjnej zupy grzybowej. To są wspomnienia z dzieciństwa lub wakacji na wsi. Pośród dań głównych - od lat niekwestionowany król polskiego stołu - schabowy z kostką podawany z marchewką i groszkiem. "Szlachecka" to także doskonałe miejsce na kameralne spotkania biznesowe, a także na uroczyste kolacje z wyśmienitą lampką wina. Przyjmijcie więc Państwo zaproszenie do “Szlacheckiej”!